Роман Романович Брезіцькі - плідний діяч часів Майдану, який ще й схитрявся працювати за його рахунок. Портал korupciya.com підготував розслідування про брата цієї людини, - Брезіцького Назарія Романовича, бізнес якого складається з рейдерських налетів на підприємства. Цей бізнесмен діє, за участю представників суддівства, прокурорства та інших не дуже якісних чиновників.

Роман Брезіцькі

До команди ІА Корупція Інфо звернувся громадянин Мельник М.В. та розповів про рейдерське захоплення ВАТ «Сортнасіннєовоч» незмінним керівником якого він являвся з 1993 року. Так як тема рейдерських захоплень підприємств завжди актуальна в засобах масової інформації, вважаємо за необхідне розповісти про захоплення підприємства, яке є одним з лідерів продажу насіння на теренах нашої держави.

Назарій Брезіцькі

Із слів Мельника М.В. вдалось зясувати дуже цікаву інформацію. 28 грудня 2009 року, як більшість громадян в очікуванні святкування Нового року, Мельник М.В. генеральний директор ВАТ «Сортнасіннєовоч», в службовому кабінеті підсумовував про досягнення за рік що минає, та вибудовував ідеї та проекти, які варто застосувати в наступному році, для утримання ключових позицій компанії, проте в одну мить все обернулось суцільним жахом для Мельника М.В. В кабінет генерального директора увірвались люди в масках з Брезіцьким Назарієм Романовичем та махнувши перед лицем генерального директора Мельника М.В. протоколом загальних зборів акціонерів ВАТ «Сортнасіннєовоч» від 22.12.2009 року, із застосуванням фізичної сили відібрали ключі від сейфу, в якому знаходились статутні та фінансові документи ВАТ «Сортнасіннєовоч», печатка та акції даного товариства в тому числі, які належали особисто Мельнику М.В. та з силою виштовхали Мельника М.В. з кабінету повідомивши що його повноваження, як генерального директора достроково припиненні, а на посаду генерального директора призначено Брезіцького Н.Р. Звичайно Мельник М.В. людина літнього віку, зніяковівши мягко говорячи нахабною поведінкою молодика Брезіцького Н.Р. проте попросив копію псевдопротоколу загальних зборів акціонерів ВАТ «Сортнасіннєовоч» від 22.12.2009р., в чому йому було відмовлено. Також відповіді Мельник М.В. не отримав на запитання, чому йому як генеральному директору та акціонеру ВАТ «Сортнасіннєовоч» нічого не відомо про дані загальні збори акціонерів. Така от сцена як в бойовиках, проте на жаль, такі реалії, коли застосовується рейдерська схема захоплення підприємства.

Також Мельник М.В. повідомив про основних осіб та деталі даної рейдерської схеми, та розставив все по поличках. Отже, єдиним документом, яким було аргументовано зміну керівництва ВАТ «Сортнасіннєовоч» був протокол загальних зборів акціонерів ВАТ «Сортнасіннєовоч» від 22.12.2009р. Звичайно Мельник М.В. заявляє про його фальсифікацію, з наступних причин:

  • Мельника М.В. та інших акціонерів ВАТ «Сортнасіннєовоч», з якими йому вдалось поспілкуватись, не були повідомлені про проведення та не брали участі у загальних зборах акціонерів ВАТ «Сортнасіннєовоч» від 22.09.2009р. Також відсутня публікація про проведення зборів акціонерів у пресі, відповідно до чинного законодавства України.
  • В продемонстрованому йому протоколі було вказано, що під час проведення загальних зборів, були присутні акціонери, що володіють 64,4347% акцій. Варто зазначити, що в трьох акціонерів ВАТ «Сортнасіннєовоч» – Мельника М.В., Жученка С.Л. та Глушика П.С. сумарно перебувало у власності більше 61% акцій статутного фонду ВАТ «Сортнасіннєовоч». Після вищеописаних подій, що мали місце 28.12.2009р. Мельник М.В. спілкувався з Жученком С.Л. та Глушиком П.С. та встановив, що дані акціонери, також, не були повідомлені про проведення загальних зборів акціонерів ВАТ «Сортнасіннєовоч» від 22.09.2009р. та не приймали в них участь, а згідно ЗУ «Про акціонерні товариства» загальні збори акціонерного товариства, можуть відбутись за умови в реєстрації для участі в них акцінерів, які сукупно є власниками не менше, як 60% голосуючих акцій. Тобто без участі трьох акціонерів – Мельника М.В., Жученка С.Л., та Глушика П.С., які володіють більше 61% акцій статутного фонду, провести загальні збори акціонерів неможливо. Мельником М.В., Жученко С.Л. та Глушиком П.С. не укладалось жодних цивільно-правових угод про перехід на належні їм акції ВАТ «Сортнасіннєовоч» до третіх осіб.

Щоб зясувати дійсний стан справ, вищевказані акціонери, звернулись до реєстратора акцій ТОВ «Гал-Ера» та були повідомлені, що у них змінилась кількість акцій: Мельник М.В. – кількість акцій лише 8,2562%, а володів 26,2% акцій, а у Глушика П.С. акції на особистому рахунку відсутні, а володів 18,75 акцій.

Щодо даних фактів Державною комісією з цінних паперів та фондового ринку було проведене перевірку діяльності ТОВ «Гал-Ера» та за результатами перевірки постановою ДКЦПРФ накладено санкцію за правопорушення на ринку цінних паперів. У простанові ДКЦПРФ анульовано ліцензію ТОВ «Гал – Ера» по причині дій ТОВ «Гал – Ера», які призвели до втрати власниками ВАТ «Сортнасіннєовоч» належних їм акцій. Після цього щодо директора ТОВ «Гал – Ера» Макушевської О.Б. було порушено кримінальну справу за ч.2 ст.367 КК України покарання згідно якої становить від двох до пяти років позбавлення волі з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю.

Мельник М.В. вважає, що рейдерське захоплення стало результатом змови групи осіб, з чітким розподілом порядку дій кожного з учасників.

Визначальну роль по рейдерському захопленні ВАТ «Сортнасіннєовоч», яке відбулось 28.12.2009р., відіграла Литвин Оксана Іванівна – голова Спостережної ради та за співучасті з в.о. головного бухгалтера Мавдрик Ганною Петрівною. Дані особи, будучи посадовими особами ВАТ «Сортнасіннєовоч» мали доступ до печатки та документів підприємства, та під час рейдерського захоплення сприяли передачі документації. Литвин О.І. серед іншого, відповідала за сферу корпоративних відносин, в тому числі у сферу її діяльності входили відносини з реєстратором ТОВ «Гал – Ера», директором якої була Макушевська О.Б. Саме Литвин О.І. набула незрозумілим чином контрольний пакет акцій, який пізніше був перепроданий на інших учасників рейдерського захоплення, зокрема Брезіцького Н.Р. Цікавим фактом, зазначив Мельник М.В., видається те, що Литвин О.І. скуповувала акції з червня 2009 року, а ряд осіб, померли значно раніше, ніж були укладено договори з Литвин О.І.

Так, як горе-протоколом від 22.12.2009р. було обрано генеральним директором Брезіцького Н.Р. Слід зазначити, що до моменту рейдерського захоплення ВАТ «Сортнасіннєовоч» дана особа не була акціонером ВАТ «Сортнасіннєовоч», однак після опису Мельником М.В. подій чи не задовго до них, Брезіцький Н.Р. позиціонує себе власником пакету акцій в розмірі 18,7 % статутного фонду Товариства, походження якого, для Мельника М.В. є незрозуміле. Враховуючи факт обрання даної особи генеральним директором за фальсифікованим протоколом загальних зборів акціонерів та сумнівний факт набуття цією особою пакету акцій ВАТ «Сортнасіннєовоч», Мельник М.В. вважає Брезіцького Н.Р. головним організатором рейдерського захоплення ВАТ «Сортнасіннєовоч».