Мета пресконференції звернутися до новообраного Президента України щодо особистого втручання у ситуацію та недопущення остаточного розкрадання прибережної зони смт Затока та уникнення відповідальності членами ОЗУ Затока за вчиненні злочини

28 квітня 2017 року під час сесії Парламентської Асамблеї Ради Європи було подано пропозицію для прийняття резолюції щодо перешкоджань європейським інвестиціям в Україні. Дана пропозиція була підписана 20 євродепутатами серед яких також представники України - Володимир Ар'єв і Олена Сотник. Даний документ був опублікований на офіційному сайті Ради Європи.

Підсумкові матеріали:

Представники естонського бізнесмена закликають владу звернути увагу на розкрадання земель у Затоці

Представники естонського бізнесмена Марселя Віхманна, який планував побудувати 12-кілометрову набережну в смт Затока Одеської області, закликають владу України звернути увагу на розкрадання курортних земель.

Про це було заявлено на прес-конференції в Укрінформі.

Представник Віхманна Тонно Вахк звернувся до Президента Зеленського з проханням захистити європейського інвестора і закликав взяти під особистий контроль питання розкрадання земель у курортній зоні Одеси.

"Ми хочемо звернутися до Президента України Володимира Зеленського. Наразі закінчується процес розкрадання земель Затоки. Дана спроба розкрадання вже третя за рахунком і поки найуспішніша. Якщо у 2012 році вдалося захистити пляжі Затоки судовими позовами, у 2015 знадобилося кримінальне провадження, то зараз ні масові заяви про скоєння злочину, ні протести громадськості, жителів Затоки, представників бізнесу не змогли перешкодити розкраданню", - сказав Вахк.

Він також закликав НАБУ, ДБР, ГПУ вивчити наявні докази з розкрадання земель Затоки.

"Ми хочемо привернути увагу суспільства і влади України до проблеми впливовості ОЗУ "Затока". Результативність розслідування кримінальних справ по ОЗУ з 2015 по 2018 рік фактично нульова. Ми віримо, що з весни цього року Україна вступила в нову епоху - становлення правової європейської держави. ... Невідкладне втручання в проблему необхідне вже зараз", - сказав Вахк.

Він заявив, що естонський інвестор продовжить боротьбу за відновлення проекту з будівництва набережної.

"Ми прийшли в Україну з інвестиційним проектом, який був оцінений як дуже важливий для країни. Однак замість підтримки ми зіткнулися з вимаганням та рейдерством. Нашого адвоката намагалися вбити, а нас підкупити або впливати через кримінальну справу, яка курується вищими чинами в ГПУ і СБУ. Однак це не зупинить нас у захисті нашого інвестиційного проекту і боротьбі за збереження Затоки", - сказав Вахк.

Адвокат Олександр Погорілий поінформував, що у 2013 році в Одеській області почалася підготовка до реалізації інвестиційного проекту естонського бізнесмена Марселя Віхманна, який повинен був розпочатися з будівництва 12-кілометрової набережної, яка об'єднує три райони Затоки.

"У 2015 році було відкрито перший кілометр набережної у Затоці. На відкритті були присутні посол Естонії, міністр екології, губернатор Одеської області Саакашвілі. Інвестор та його представники зазнали дій рейдерів - було запропоновано поступитися 30% частки підприємств в обмін на спокій при реалізації проекту. Але інвестори зайняли жорстку позицію, почали боротися з ОЗУ "Затока", - розповів Погорілий.

За його словами, було відкрито понад 40 кримінальних справ, об'єднаних пізніше в одну.

"Не дивлячись на те, що вищі особи держави демонстрували увагу до проблеми та прагнення розслідувати кримінальні справи проти ОЗГ, у лютому 2017 року справу було практично розвалено, а справу про замах на моє життя практично продано", - зазначив адвокат.

За його словами, кримінальні справи щодо розкрадання землі в Одеській області фактично припинені, а заарештовану раніше землю продовжують продавати.

"На сьогоднішній день ситуація погіршилася: кримінальні справи по ОЗУ "Затока" припадають пилом в Одеській прокуратурі, ніяких слідчих заходів не проводиться, всі раніше заарештовані учасники ОЗГ наразі на свободі. Також всю раніше заарештовану землю - понад 600 ділянок і більше 30 гектарів землі продано. Йдеться про землі "Надр України", комунального підприємства "Львів" та інших державних підприємств. Всі кримінальні справи закінчилися нічим, а ОЗУ отримала нових фігурантів і покровителів, які допомогли реалізувати нову схему розкрадання пляжів Затоки. Ще більш нахабну і ще більш злочинну", - зазначив Погорілий.